Meg tudod védeni?

Óriási bennünk anyákban a védelmező ösztön. De vajon meg tudod védeni mindentől?

Megvédheted a csúfolódó társaitól? Megvédheted a bántó szavaktól? Megvédheted a verekedő gyerekektől? Megvédheted attól, hogy sose mondják rá, hogy "buta" vagy "rossz"? Megvédheted a fájdalomtól? Megvédheted azoktól a rossz dolgoktól, amik előfordulnak ebben a nagyon is valós, néha nagyon is véres világban?

Nem lehetsz ott mindig mellette. Nem leszel ott mindig mellette. Nem tudod a világtól elzárni, és nem is akarod, hiszen szereted, s kell, hogy élje az életét.

De mindig meghallgathatod, együtt nevethettek-sírhattok mások furcsaságán vagy irigységén, ami épp őrajta csattant. Elengedheted őt úgy a világba, hogy felpakolod szeretettel, önbizalommal és megengeded neki, hogy erővel és akarattal teli maradjon, amilyennek született. Megteheted, hogy nem a saját kényelmedre, engedelmesnek és szófogadónak neveled, hanem megengeded neki a kritikát, a döntést, a gondolkodást, az önállóságot abban, amire már képes. S így megerősödve bízhatsz abban, hogy igazi túlélőt neveltél, aki képes lesz helyt állni, bármit is hozzon számára az élet.


Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése