NEM ALSZIK A BABA!

10 dolog, amin gondolkodj el, 

ha gond van a babád alvásával!Mik a tapasztalatok? Mások hogyan csinálják? Elrontottad? Alvászavarai vannak a babádnak? Nehezen alszik el? Éjjel sokszor megébred? Nehezen alszik vissza? Nem tudod, miket kellene átgondolnod, hogy megtaláld az okokat és a megoldást? Altatási tippeket keresel?
Itt megtalálod a válaszokat!
Ha mégsem, hát kérdezz bátran! 

 

Ezen az oldalon nem fogsz tuti alvás-recepteket olvasni. Van, akinél ez válik be, van akinél amaz, van, akinél semelyik. Mert tuti receptek nincsenek. Itt most nem az ebédet kell megfőzni, hanem a nyugodt alvást kell kifőzni, megtervezni. Ha az ebéd kicsit sós lesz, a párod legfeljebb megnyugodhat, hogy nagyon szerelmes a szakácsnő (legfeljebb tanakodhat, hogy kibe :) ), s az élet ugyanúgy megy tovább. De ha az altatás-alvás "gépezetébe" kerül egy homokszem, hamar észreveszitek, hogy valamit sürgősen tenni kell. Hiszen az alvás-megvonás kínzás, s míg Te azon izgulsz, vajon a kicsi eleget alszik-e, én azon izgulok, hogy Te eleget alszol-e?! Alszol-e annyit, hogy ne dőljön minden össze, mint a kártyavár?

Vannak időszakok, amikor ki kell tartani, s vannak időszakok, amikor cselekedni kell! Te melyiknél tartasz? Én abban segítek, hogy átgondolhasd, mi is a valódi problémátok, hogy rájöjj, mi az, amit megtehetsz, s milyen szempontok szerint érdemes megtalálnod a saját utatokat, amiben Te, a babád, s az egész család végre megkönnyebbülhet, fellélegezhet, s végre egy jót aludhat! :)

Valódi anyák valódi tapasztalatai alapján, s mindezt összehangolva a tudományos háttérrel, s valós, perinatális szaktanácsadás során szerzett tapasztalataimmal - ezek alapján írok Neked, ennek a tudás-tárháznak részleteit olvashatod az oldalon, közben nyomon követheted a születőben lévő, az altatással kapcsolatos problémákban segítő könyvem születését is!
 • Segítség, nem alszik!

  Nálatok is probléma az altatás? Esetleg éjjelente túl sokszor ébred a pici, s már az egész család teljesen kimerült? Fontos szempontok és altatási tippek!

  EZEKET GONDOLD ÁT!  Nálatok is probléma az altatás? Esetleg éjjelente túl sokszor ébred a pici, s már az egész család teljesen kimerült? Érdemes mindent jól átgondolnod, hogy milyen okai lehetnek, mikortól áll fenn a helyzet, mert ezek a tényezők segítenek Neked abban, hogy a helyes megoldást találd meg. Ha jól átgondoltál mindent, s tudod, hogy honnan erednek a gondok, akkor bátran böngészd át tippjeimet, s próbáld ki őket. De előtte következzen néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanod:
   
  1. Akkor vidd aludni, amikor fáradt. Minden babának van saját bioritmusa, így annak is megvan az ideje, amikor a legkönnyebben alszik el. Korábbi és későbbi altatás is célt téveszthet. Figyelembe kell venned, hogy a baba alvási-ébrenléti ciklusai nagyon sokat változnak az első 1-1,5 évben!
  2. Az ember nem óramű pontossággal működik: ne görcsölj, ha nem percre pontosan ugyanakkor álmos gyermeked, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos a napirend! Itt is a ritmus számít, s nem a percek számolgatása.
  3. Annyit várj el babádtól, amennyire képes! A kicsik más ritmus szerint alszanak, mint a felnőttek, s többször kerülnek abba az alvási fázisba, amiből könnyű megébredni, mint mi, így természetes, hogy többször ébrednek éjjel.
  4. Az elalvás előtti rutin legyen mindig ugyanolyan, ugyanabban a sorrendben kövessék egymást a dolgok.
  5. Minden gyerek megtanul elaludni és megtanulja átaludni is az éjszakákat, erre nem szükséges trenírozni őket, viszont segítheted a kicsit abban, hogy megtanítod ellazulni. Egészen kicsi babáknál ezt kezded tanítani az elalvás előtti rutin kialakításával, ami során már fokozatosan el lehet csendesedni. Elalvás előtt már ne legyenek olyan ingerek, amik ébren tartják figyelmét.
  6. Lehet, hogy a nappali napirenden kell változtatnotok, pl. több friss levegő, több testkontaktus, kevesebb nappali alvás...
  7. Ha változtatásra van szükség, azt mindig fokozatosan, türelmesen, lépésenként vezesd be! Vezess naplót a változásokról!
  8. A legfontosabb: a babák nagyon különböznek! Te a saját babád jelzéseire hallgass, s mindeközben ne felejtsd el, hogy Te is a világon vagy, a megoldásnak olyannak kell lennie, ami Neked is megfelel és hosszútávon is elfogadható!
  KÖTŐDÉS ÉS ALVÁS  Az éjszakai bánásmód hatását kevéssé vizsgálják a kötődésre, miközben a napközbeni anya-gyermek interakciókat szinte minden lehetséges eszközzel, azok minden lehetséges változatát megfigyelték már a kötődéssel kapcsolatban. A szakirodalomban mégis a kisgyermek későbbi életszakaszaiban találkozunk alvással, altatási szokásokkal, vagy valaminek a függvényeként, vagy kialakult alvászavarként. Mintha az alvás minősége és körülményei mindennek csak a következményei lennének, de az okozói nem. Felteszem a kérdést: amit nappal felépítünk, azt éjszaka leromboljuk?

  A kötődés-elmélet nyomán: miért sír a kicsi éjjel?  Bowlby szerint, akit a kötődés-elmélet atyjaként tarthatunk számon, a kötődési rendszer veszélyhelyzetben aktiválódik. A kicsi, amikor fél vagy megijed, azonnal anyához siet, megnyugtatásért. A baba, aki még nem tud sietni, sírással jelez, s hívja magához anyját. Ideális esetben az anya elérhető a gyermeke számára, odamegy a babához vagy a kicsi oda tud menni hozzá, és válaszol is, azaz vigaszt, biztonságot nyújt neki, s ezzel segíti a biztonságos kötődés kialakulását.  A kötődés vizsgálatára Mary Ainsworth Idegen Helyzet Tesztjét használják, aminek rövid lényege, hogy az anya távozik (közben vizsgálják a kicsi viselkedését, több szituáción keresztül). A biztonságosan kötődő gyerek ezt rendesen sérelmezni szokta.


  Na mármost az éjjel a szobájában hagyott gyermek éppígy sérelmezi anyja távozását, bizony hangot ad ennek, s keservesen sírni kezd... Ez az oka annak, hogy a külön szobában, illetve nem anyjával lévő baba sírni kezd, ha megébred. És persze elég sokszor megébred...

   

  TI MESÉLTÉTEK


  Ezek a Ti valódi történeteitek, valódi anyáktól, valódi babákról és családokról!

  Meséld el Te is történetedet, tapasztalataidat, hogy minél több édesanyának és családnak segíthessünk vele: Altatási szokások és tippek


  1. Közös szoba, összenyitott ágyak

  Szülés előtt azt terveztem, hogy a mi hálónkban, de a saját ágyában fog aludni a kicsi, a mi ágyunk mellett. Ösztönösen így éreztem helyesnek. Már az első hónapokban így aludtunk. 
  Az elképzelés bevált, csak annyi nehézség volt, hogy fel kellett kelnem az ágyamból éjjelente ahhoz, hogy ki tudjam venni az ágyából. Ezért közvetlenül az ágyunk mellé került az ágya és az én oldalamon levettük a rácsot. 

  Kb. 10 hónapos volt, amikor elkezdett minden apró zajra felébredni (még annyira is, hogy egyik oldalról a másikra fordultunk), mivel láthatóan nyűgös volt emiatt, áttettük a kiságyát a szobájába. Ez a szoba összenyitható a miénkkel, így együtt, de mégis külön aludhattunk. Azonban éjszakánként az első szopiba hiába aludt bele, amint betettem az ágyába azonnal felébredt és sírt. Újból elringattam, de amint a matrachoz ért, felébredt. Ilyenkor vittem magammal a mi ágyunkba. 
  Három nap után, visszatértünk az eredeti megoldáshoz. Közös szoba, összenyitott ágyak. 13 hónapos kora óta nem szopizik éjszaka, így ebben az értelemben átalussza az éjjelt. Most 2 éves, de hihetetlen "anya-szenzora" van, ha felkelek, azonnal, a legmélyebb álmából is felébredve jön utánam, sírva. Pedig semmilyen trauma nem érte, mindig együtt alszunk, csak rajtam nincsen pelus, így néha ki kell mennem a mosdóba. A második babánkat várjuk, a legnagyobb kérdés, hogy hogyan fogjuk altatni a kicsiket. :)

   


  2. Külön vagy együtt?

  A gyermekem 2 éves múlt.

  Eredetileg azt terveztem, hogy hagyományos módon fogom a születése után altatni: külön ágyban, a hátát simogatva, énekelve és susogva neki. Egyszerűen ez a kép élt a fejemben.

  Egészen két hónapos koráig így is volt: külön ágyban, a hátát simogatva, susogva, énekelve neki.     

  Két hónapos korára elegem lett abból, hogy egy-egy altatás másfél óra hosszan tart, egyre erősödő sírásokkal. Végül erőt vettem magamon, és úgy kezdtem el altatni, hogy magam mellé vettem őt, és álomba szopizta magát. 

  Kettős érzés volt bennem: egyrészt hihetetlenül megkönnyebbültem, másrészt volt bennem egy nagy adag félelem attól, hogy ehhez hozzászokik és rossz szokásává válik, nem tud majd önállóan elaludni, és betegesen függeni fog a cicizéstől.   
          

  Egészen kétéves koráig, amíg szoptattam, szopival aludt el, mellettem, a mi ágyunkban. Én közben zenét hallgattam vagy dúdoltam. Amióta nem szopizik, hozzám bújva, meseolvasás után (apa vagy én olvasok neki/nekünk), egymást simogatva, puszilgatva, átölelve alszunk el.
  Imádom ezeket a perceket! És már előre szomorkodom amiatt, hogy eljön majd az idő, amikor a gyerek nem kér majd belőlem az elalváshoz...        

   


  3. A saját ágy is működhet!

  7 hónapos a gyermekem, első gyerek. 

  Mielőtt megszületett volna, könyvekből és az interneten is utánanéztem a babagondozási témáknak, így az altatásnak is. 
  Eleinte ölben, ringatás közben vagy szoptatás közben aludt el. 

  Egy idő után nagyon nehezen aludt el, s amint letettem az ágyába, felébredt.  Rájöttem, kitapasztaltam, hogy nem kell ringatni, mert attól nem alszik el. Ekkor csak letettem, cumit kapott a szájába és egy pelust a kezébe, amit szorongatott. Azóta így alszik el, egyedül, a saját ágyában. 
   

  Nagyon jól alszik, napközben összesen 3-4 órát, éjszakánként csak egyszer ébred enni.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése