Szájhigiénia, sárga fogak és más fogas kérdések, avagy öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!



Anyák az anyáknak
interjúsorozat
1. rész


Szájhigiénia, sárga fogak és más fogas kérdések,
avagy öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!


Dr. Sovcsik Katalin
Interjú Dr. Sovcsik Katalin fogorvossal, két gyermekes családanyával

Jusztné Vincze Szabina: Rengeteg információ kering az interneten a fogápolásról, főként a gyerekeket tekintve, de sok közöttük az egymásnak ellentmondó. Egyes vélemények szerint túl van lihegve az egész, hiszen alapvetően alkati kérdés, hogy kinek mennyire egészségesek, fehérek vagy éppen szuvasodásra hajlamosak a fogai, míg mások szerint a fogápolás és szájhigiénia alapján dől el minden. Mi az igazság? Mikor érdemes elkezdeni gyermekeink fogának ápolását, s mit várhatunk ettől? Mi a helyzet azokkal az állítólag rengeteg cukrot fogyasztó, naponta csak egyszer fogat mosó, mégis gyönyörű mosolyú gyerekekkel?

Dr. Sovcsik Katalin:
Először is nagyon köszönöm a megkeresést és a megtisztelő figyelmet.
Nézzük elsőként a szájhigiénét gyermekkorban.
Az újszülöttek elvileg steril szájjal érkeznek. Amíg nem jelennek meg a fogacskák, nem veszélyeztet fogszuvasodás és ínygyulladás. Ebben a korban a szájnyálkahártya betegségekre kell figyelnünk, leginkább a fehér foltokra. Ezek megjelenése a szájban gombás fertőzésre utalnak (szájpenész). Bórax glicerines ecseteléssel szépen gyógyul, de mindenképp érdemes szakorvost bevonni a gyógyításba. Ezen kívül egyéb kórokozók is támadhatnak a szájüregben (baktériumok, vírusok).
Tehát a család legkisebb tagja tiszta szájjal jön világra. Honnan is szerzi be a fogszuvasodáshoz nélkülözhetetlen bacikat? Hát a válasz egyszerű: tőlünk! Puszi a szájra, lenyaljuk a cumit, ujjacskát, kanalat… stb. És már kész is! Mire az első fogacska megérkezik már lesben állnak a baktériumok.
A fogakat akkor kell elkezdeni tisztítani, mikor megjelennek a szájüregben. Kezdetben a picike tejfogacskákat nekünk kell tisztogatni. Később már pici fejű fogkefével és gyermekfogkrémmel (egy vékonyka csík vagy borsónyi untig elég belőle) a gyermek is elkezdhet játszogatni, de mindig felnőtt fejezze be a fogmosást! Két éves korig elég a napi egyszeri, de alapos fogmosás,két és hat éves kor között már kétszer kell fogat mosni. Hat éves kor felett pedig jó lenne napi háromszor a főétkezések után.Idővel szépen meg kell tanítani nekik a helyes fogmosási technikát és a fogselymezést! Ha a gyermek nem tud öblíteni, köpni, egyáltalán nem lesz baja, ha lenyel egy kis mennyiségű fogkrémet, nem kell megijedni.  (Ahhoz hogy fluorid mérgezést kapjunk több mint 18 tubus fogkrémet kéne elfogyasztanunk…!)
Gyermekkorban nem csupán a szájüreg helyes tisztítása a feladat, hanem más fontos szempontot is szem előtt kell tartanunk, hogy komoly problémákat előzhessünk meg!
Az egyikfontos szempontaz állcsontok, fogak, rágóizomzat és ízület helyes fejlődése szempontjából a megfelelő ideig tartó szoptatás. Ebben az életkorban a szoptatás/cumizás közben kifejtett mozgás befolyásolja a fejlődést és csak a mellről való táplálás ad megfelelő ingert a folyamat helyes irányba való terelődéshez.
Másodikként nézzük akkor a „cukorkás Gergő”-t. Az édes íz érzete alapvető a gyermekek számára, nem gondolom azt, hogy meg kellene tiltanunk nekik. Az én gyerekeim is sok édességet fogyasztanak, mégis kiválóak a fogaik. A mértéktartás természetesen fontos. A túl sok édesség hasfájást okozhat ésa gyermek nem jut megfelelő tápanyagokhoz, hisz ha sokat nassol, akkor a főétkezéseknél nem éhes… A cukros ital nem oltja a szomjat, viszont fokozza a vizeletelválasztást. Nézzük meg röviden, hogy alakul ki a fogszuvasodás és aztán mi magunk is meg tudjuk válaszolni a feltett kérdést: árt-e a sok édesség a fogaknak?
Azt már tisztáztuk, hogy a szánkban baktériumok élnek (nem is kevés). Ezek a baktériumok savakat termelnek, ez az a sav, ami árt a fognak! Egyszerűen feloldja a fog kemény szöveteit. A fogtisztítás elsősorban a lepedék (plakk) eltávolítására irányul, ami nem más, mint a fogainkhoz rendkívül erősen tappadó baktériumtelep. A lepedék a fog valamennyi felszínén kialakulhat, eltávolításához fogkefére és fogselyemre van szükség – nem elég az öblítés.
Most jön egy kulcsfontosságú tényező, ez pedig nem más, mint az idő! Ugyanis ahhoz, hogy a lepedék kialakuljon a fogfelszínen (tehát a baktériumok kitapadjanak és telepeket hozzanak létre) idő kell. Idő kell ahhoz is, hogy a szánkban a savassági szint elérjen egy úgynevezett kritikus pH-t, ahol a zománc ionjai robbanásszerűen kezdenek kioldódni. Ez a kritikus pH egyénenként, életkoronként változik. Általánosságban elmondható, hogy 12-24 óra kell ahhoz, hogy a lepedék elérje azt a savassági értéket, ahol beindul a fogszuvasodás! A zománc kioldódása visszafordítható, amíg a felszíne ép. Ebből azt a nagyon fontos következtetést vonhatjuk le, hogy a helyes fogtisztítás nem a gyakoriságra épül, hanem az alaposságra. Ha naponta csak kétszer mosunk fogat (reggel és este), de nagyon alaposak vagyunk (fogselymet ishasználunk!), akkor anapközben keletkező lepedéknek nincs ideje meghaladni a kritikus pH-t.  Ha viszont akár 15-ször mosunk fogat egy nap, de maradnak olyan helyek, ahol ott marad a lepedék (ennek ellenőrzése pakkfestő tablettával lehetséges és célszerű), akkor azokon a helyeken nagy valószínűséggel fogszuvasodás/fogágybetegség fog kialakulni.
Akkor jöjjön a nasi, cukorka, édesség, cukros ital stb. Mit csinálnak ezek? Egyrészt a kekszek például beletapadnak a fogba, de ugyanez elmondható a kenyérre, tésztára is! A cukorka a savas pH kialakulását gyorsítja, ami kedvez a baktériumoknak, viszont a gyümölcsök ugyanezt teszik sav és cukor tartalmukkal (egy alma elfogyasztása után is fogat kell mosni!). Tehát a gyermek nyugodtan nassolhat főétkezések után, de mindig alaposan fogat kell mosni utána, amit mi magunknak kell kontrollálni, és amíg kicsi és nem sajátította el a helyes technikát, addig nekünk kell befejezni!Annak a gyermeknek, aki sok-sok édességet eszik, és közben nem mos egyáltalán fogat, vagy csak egyszer este 15 másodperc alatt végigszaladnak a fogkefével, bizony sok rossz foga lesz… Nem mondható rá még az sem, hogy azért mert „szegény ilyen alkat”, „ezt örökölte, mindenkinek rosszak a fogai a családban”. Sajnos sok ilyen és ehhez hasonló helytelen állítás elhangzik…
Amit örökölni lehet (a korábban említett „módszerrel”, hogy átadjuk a mi szájflóránkat), az a szánkban lévő baktérium összetétel, ez az, ami egyénenként eltérhet.Van, akinek a fogszuvasodást okozó baktériumok vannak többségben és van, akinek a fogágybetegséget okozóak. DE minimálisra szorítható ezeknek a faktora, ha rendszeresen, helyesen, alaposan mosunk fogat /fogselymezünk.
Én azt szoktam mondani, tehát,hogy nema cukorka árt, hanem az alapos fogmosás hiánya! Ahhoz, hogy a gyermekünket megtanítsuk helyesen fogat mosni, mi magunknak is tisztában kell lennünk a helyes száj/fogápolással.

Jusztné Vincze Szabina:
Elvileg mindenki tud helyesen fogat mosni, vagy mégse?

Dr. Sovcsik Katalin:
Rendben, lássuk kicsit közelebbről a szájápolást.Mi kell hozzá? Száraz fogkefe,sűrű fogkrém,fogselyem és IDŐ!
A fogkefét nem szabad bevizezni előtte, mert úgy a dörzshatás többmint a felét elveszíti.A dörzshatás így is csökken fogmosás közben, mert nyál termelődik, az hígítja a fogkrémet és puhítja a fogkefét. A fogmosás során képződött habot időnként köpjük ki.A végén nem muszáj öblíteni, elég kiköpni a habot, így a fogkrémben lévő értékes hatóanyagok tovább a szájban maradva, hosszabban tudják kifejteni jótékony hatásukat. Így igazából vízre nincs is szükség a fogmosáshoz (pláne felesleges folyatni közben…). A fogkrém legyen sűrű, ne gél állapotú. Szintén az előbb említett ok miatt. (Pl. Colgate sűrű, megfelelő szemcseméretű, jó dörzsölő hatást lehet vele elérni.) Mikor dörzshatásról beszélünk, akkor nem izomerőt értünk ezalatt, hanem azt a hatást/hatékonyságot, amit csakis száraz fogkefével(akár kézi, akár gépi) és sűrű fogkrémmel tudunk elérni. A fogkefét nem szabad rányomni erősen, (ld. nyomásérzékelő fogkefék), mert az inkább árt (fognyaki kopások), mint használ.Egy alapos fogmosás 5 percig tart! Igen, 5 percig. Sokan azt gondolják ez sok idő (valóban nem kevés), de gondoljunk bele: nem éri meg napi 2xvagy 3x5 percet alapos fogmosásra fordítani, ha azzal megelőzhetjük a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket?Skandináviában, ahol nem nagyon van fogbeteg (!!)6-8 perc az átlagos fogmosási idő! 
A fogkő kialakulása nagymértékben visszaszorítható, ha ezzel a módszerrel úgy kezdünk fogat mosni, hogy az első területek azok legyenek, ahol gyakoribb a fogkő kialakulása: elsősorban az alsó, elülső fogak belső - nyelv felőli- felszínén, valamint a felső elülső őrlők külső -pofa felőli - felszínén. Ezeken a területeken már kialakuláskor egy árnyalattal keményebb a lepedék, tehát eltávolításukhoz nagyobb dörzshatás kell. (Még egyszer mondanám nem izomból való mosásról/sikálásról beszélek.) Az 5 percből az első 2 percet érdemes ezeken a területeken ''tölteni''.  
Mindenhol figyelni kell arra, hogy a lepedéket ne az íny felé dörzsöljük, hanem inkább az íny felől a fog felé mozgassuk a fogkefénket.




KÉPEK: Dr. Dombi Csaba: A mosoly és ami mögötte van
A fogak alapos lemosása után a nyelv óvatos ledörzsölése következik, a nyelven ugyanis a felszín rendkívül egyenetlen (papillák találhatók rajta),a kórokozók kiválóan képesek a résekben szaporodni, a kellemetlen leheletért az esetek sok részében ez a felelős.
A fog szájüregbe nyúló, azaz korona részének 5 felszíne van, de ebből csak 3 tisztítható fogkefével. A szomszédos fogak érintkező felszínei nem. A fogselyemmel nem a fogközt, hanem az ott lévő fogfelszíneket kell óvatosan tisztítani. 30-40cm hosszúságú selymet szakítunk, majd két végét két középső ujjunkra tekerjük fel csúszásmentesen. Az alsó fogakon a mutatóujjunk segítségével, míg a felsőfogaknál a mutató és hüvelykujjunk segítségével vezethetjük a fogközbe. A fogfelszínre ráfektetve vezetjük be egészen az íny alá majd felfelé húzzuk óvatos vízszintes mozgásokkal. Addig végezzük, míg nem lesz már lepedék a kihúzott fogselymen. A fogselymezés nem egyszerű. Tükör előtt kell sokat gyakorolni, míg rátalálunk a helyes mozdulatokra. Mindig jusson eszünkbe hogy ahová a fogselyem befér, oda a lepedék is! Óvatos, precíz kivitelezés mellett az egészséges íny nem vérzik, fogmosásnál sem. A vérzés már gyulladásra utal. Egy jó fogorvos időt fordít arra a rendelőben, hogy segítse a páciensnek ezen módszer elsajátítását! Ha beakad a selyem vagy szálazódik, ezfelhívja a figyelmet arra, hogy ott elálló tömésszél, koronaszél vagy fogkő van. Ebben az esetben fogorvoshoz kell fordulni,mert ezek a tényezők lehetetlenné teszik az adott terület tisztítását és fokozzák a plakk megtapadását.


KÉPEK: Dr. Dombi Csaba: A mosoly és ami mögötte van
Fogmosásunk, szájápolásunk hatékonyságát könnyedén ellenőrizhetjük patikában kapható vagy fogorvosnál kérhető plakkfestő tablettával.Kisgyermek korban igen jó móka a lepedék festése. Akár az egész család együtt végezheti (sőt).Mikor úgy gondoljuk, hogy alaposan megmostuk a fogainkat, utána érdemes egyet elrágni (lehetőleg úgy hogy jusson minden fogfelszínre), öblíteniegyet  és  tükörbe megnézni a fogakat (még jobb, ha van kis műanyag fogászati tükrünk, mert akkor a belső felszínek is láthatóvá válnak, kettős tükör technikával), ekkor mindenki látja, ki hol nem tisztította meg jól: hiszen ott, ahol plakk/ lepedék maradt pirosra,rózsaszínre színeződik a terület. Utána újra elővesszük a fogkefét és mossuk, amíg el nem tűnik. Ez a módszer azért jó, mert mindenki le tudja mérni a hatékonyságát, azt, hogy még hol kell jobban, hol kell tovább mosni, vagy épp milyen mozdulatokkal tud bizonyos területeken alaposabban tisztítani. Érdemes kipróbálni.


KÉPEK: Dr. Dombi Csaba: A mosoly és ami mögötte van
Most kanyarodjunk vissza oda, hogy mire kell még figyelnünk a fentieken kívül (szoptatás, szájhigiénia), hogy elkerüljük a későbbi komolyabb problémákat. Ha van szuvas tejfog, akkor azt bizony kezelni kell, nem maradhat úgy. Részben azért, mert erős fájdalmat okozhat részben azért,mert a tejfog korai elvesztését okozhatja, ami megzavarja a fogváltás helyes menetét(pl. tér szűkülhet és nem lesz hely a maradó fognak), mert tisztíthatatlansága miatt elősegíti a maradó fogazat gyors romlását.Végül pedig a frissen előtört maradó fogakat érdemes megmutatni fogorvosnak, mert a túl mély barázdák nem tisztíthatóak megfelelően, ekkor érdemes barázdazárást végezni.
Véleményem szerint a prevencióra nagy hangsúlyt kell fektetni. Ez gyermekkorban kezdődik. A gyermek, mint mindig mindent, legkönnyebben utánzással tanul, tehát nekünk ebben is példát kell mutatnunk. A leggyakoribb fogbetegségek kezdetben nem okoznak fájdalmat, így az egészségére kevésbé adó páciens csak akkor fordul orvoshoz, ha már fáj valamije. Fogászati kontrollra mindenkinek félévente kell járni. A kezdeti ínygyulladás és kezdeti fogszuvasodás így könnyen kezelhetővé válik, ha pedig egyik sincs, akkor bezsebelhető a fogorvosi dicséret.
Ezekre a kontrollokra magunkkal vihetjük a gyermeket még akkor is, ha nincs semmi „fogas” baja, ott kicsit nézelődhet, picit játszhat a fogorvosi rendelőben,szokja a hangulatát, a légkört. Egy jó fogorvos erre időt szán, hiszen tudja milyen fontos,hogyakispáciens jól érezze magát a székben, ne féljen beülni, kinyitni a száját. Érdemes vinni őket „csak úgy”, hogy ne mindjárt egy fájdalmas kezelés legyen az első találkozás a fogorvossal.

Jusztné Vincze Szabina:
Tehát a szuvas fogat mindenképpen kezeltetni kell. De mit jelentenek, ha egy kisgyereknek sárgák a fogai?

Dr. Sovcsik Katalin:
Először is azt kell mondanom, sok minden van, ami miatt egy édesanya aggódhat, de a sárga fogak nem tartoznak ezek közé.
Sárga fog lehet eleve veleszületett genetikai, egyéni adottság is. Okozhatja terhesség alatt szedett antibiotikum vagy elszíneződés. Az elszíneződést okozhatja természetes vagy mesterséges színezék, amit rendszeresen kap. Olyan folyadék (például szirup, tea) vagy étel, amierős színanyagot tartalmaz. A fogzománc pigmenteket tartalmaz,ezek fogékonyak az elszíneződésre.Ezt használjuk ki fogfehérítésnél is, ezekre a pigmentekre hat a fogfehérítő anyag hasonlóan, mint a hajfestésnél...
De a sárga fognak más oka is lehet. A lányomnál egyszer csak azt vettem észre, hogy a két felső és két alsó egyesei sárgák lettek, holott azelőtt szép fehérek voltak (ekkor 1,5 éves volt). Amikor fénynél alaposan megnéztem, akkor láttam, hogy hoppá, ez a kislány a fogát csikorgatja és bizony "lecsikorgatta" a zománcot. Ugyanis a dentin, a zománc alatti réteg jóval sárgább, mint a zománc.Mivel a férjem (Dr. Dombi Csaba) szintén fogorvos - a leghasznosabb és legtöbb tudást neki köszönhetem -, ráadásul esztétikus fogászatban élenjáró, így lefogva a gyermeket (na, ezt nem részletezem, mi zajlott a rendelőben...szerencsére a váróban senki nem ült...) tettünk rá fedőréteget.Ugyanis a dentin könnyen sérül, és még könnyebben szuvasodik. Sajnos az égvilágon semmi értelme nem volt, mert a kislányunk azt is lecsikorogtatta. Így már nem szándékoztunk újra felzaklatni a rendelői "csendet", így azt választottuk, hogy alaposan mossuk neki. Most múlt 3 éves, semmi baja a fogainak és a fogcsikorgatást is kinőtte.
Egyszóval ha egy fog sárga, akkor nem jelenti azt, hogy az szuvas. Egy tejfogra,ha szuvas, előbb mondjuk rá a barna összes árnyalatát, vagy még inkább azt, hogy szürke, fekete, de nem azt, hogy sárga.

Jusztné Vincze Szabina:
Amikor elkezdődik gyermekünknél a fogváltás, mire érdemes figyelni? Szükséges változtatni valamit az addigi gyakorlaton? Meddig elfogadható, ha a gyereknek a maradó fogai „második sorban” nőnek, s a tejfog, aminek a helyére nőnek, csak kicsit mozog? Mikor forduljunk fogorvoshoz?

Dr. Sovcsik Katalin:
A fogváltás nem egyik napról a másikra történő folyamat. Hosszú idő alatt megy végbe. Ezen idő alatt változik a gyermek „arcberendezése”. Nőnek az állcsontok, ízület, fogív alakja, mérete változik. Nagyobb fogak veszik át a kisebb tejfog helyét. Itt-ott torlódások alakulnak ki. Sorolhatnám. Nem lehet pontosan megválaszolni azt a kérdést, hogy épp hány évesen vagy melyik fog elvesztésénél kell elvinnünk fogorvoshoz, mert ez egyénenként változó.  Ráadásul vannak olyan antropológiai (pl. arckoponya, maxilla, mandibula) eltérések, amiket laikus szemmel nem veszünk észre, a szülő nem tud megítélni. Érdemes elvinni a gyermeket még a fogváltás megkezdése előttorthodontushoz(fogszabályozással foglalkozó szakorvos) és csak megmutatni neki a gyermeket, mert vannak fogváltás előtti egyszerű fogszabályzó kezelések is. Minden esetre igaz,hogy a fogváltás menete közben időnként el kell látogatnunk csak egy ránézésre a fogorvosi rendelőbe,mert csak fogorvos tudja megmondani, hogy adott esetben szükséges-e bármiféle beavatkozás. Fogorvos látja, hogy életkornak megfelelően kint vannak-e már azok a fogak, amiknek az áttörése az adott életkorban várható. Nem kell itt sem rögtön megijedni, ha még valakinek nem jött elő egy olyan fog, ami a szomszéd kisfiúnak ennyi idősen már rég kint volt.  Egyéni eltérések itt is léteznek, félév, olykor majdnem egy év eltolódás is lehet. Esetleg lehet egy félév csúszás után panoráma röntgent csináltatni, hogy lássuk ott van-e a várt fogacska vagy csírahiány miatt hiába várjuk… A rendszeres fogorvosi vizit erre is jó, ellenőrizni a fogváltás menetét.
Amit a szülő otthon megtehet, hogy remélhetőleg ideje korán leszoktatja a gyermeket a cumizásról, ujjszopásról, mert ezek nagyon rossz irányba terelik a fogváltás menetét,az állcsontok fejlődését, fogak helyzetét, beszédfejlődést és még sok mást…
 Az sem jó, ha a gyerek a mozgó fogát folyamatosan „babrálja”, mert hajlamosak ilyenkor koszos kézzel szájban nyúlkálni. Ha mi magunk (vagy a gyermek)mozgatjuk, mindig tiszta kézzel tegyük. Kérhetjük fogorvos segítségét az eltávolításához, de általában a kispáciensek legtöbbször maguk oldják meg ezt a kérdést.
Igyekezzünk a tejfogakat épen, egészségesen tartaniilletve ha szuvas a tejfogat kezeltetni,mert a fogszuvasodás következményeiből eredő korai fogeltávolítás későbbi problémákat vet fel.  Például a helyfenntartást meg kell oldani, különben a maradó fognak nem lesz helye. Mire előbújna, helyfenntartó hiányában már „összezártak” felette a fogak.  Ne felejtsük el, hogy a legjobb helyfenntartó maga a tejfog! Óvjuk őket!



Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Szabina,

    2 nappal ezelőtt látogattunk el a sokadik fogorvoshoz 3 éves kislányommal.
    Rövid előzményismertetés: normál fogzási-csontosodási-mozgásfejlődési- szellemi-szociális érési menet, gyönyörű tejfogacskák, máig anyatejes, igény szerint. Szilárd étel bevezetésének kezdete 6-7 hónaposan szintén az ő igényei alapján, gondosan ügyelve a cukormentességre és az allergénekre.
    Gyógyszert nem szedünk, várandósság kezdetén sárgatest hormont szedtem pár napig.
    A kislány csak vizet ivott 2 éves koráig, máig is az a fő itala/italunk 90 %-ban, az 5- 10 % mézes gyümölcstea- üdítőt életében egyszer kóstolt (almalevet). Soha nem cumizott, nem ivott cumisüvegből.
    Két és fél éves elmúlt, miután karácsonykor kóstolt először édes süteményt- vegák vagyunk, és igyekszünk természetes formában használni a cukrokat- finomítatlanul, ha lehet, inkább mézet.
    D vitamint rendszeresen szedi a sötét hónapokban, tavasztól kint vagyuk a napon sokat.
    Mennyiségileg... kislányom a mai napig átlagosan havi 3-4 alkalommal kap valamilyen édességet- általában vmi bio babakekszet, nagy ritkán egy kis házi süti manufaktúra fél tenyérnyi hólabdáját. Nagyjából az össz havi mennyiség lazán elfér az egyik tenyeremben (1 rétegben :) ).
    A fogmosás alap. Nagyon kényes vagyok rá. Nyilván hadakozott ellene eleinte,viszont nem vagyok a lefogásos dolgok híve- ahogy sikerült, úgy sikerült, a fogdögönyöző bébikefét szívesen rágcsálta, de azt nem nevezném fogtisztításnak.
    Próbáltam ujjra húzhatót, ilyen-olyan fejűt/nyelűt(baba méretűt, persze), fogkrémekben ugyanúgy- a méregayagmenteset kerestem lehetőleg: N.n.dent, W.l.da, Z.ndium, Alt.rra és most mr Elm.x a fluorid tartalom miatt.

    Mi öblítve mosunk fogat, mert nem akarom, hogy lenyelje a fogkrémet és a lemosott szennyeződés is így logikus, hogy távozik a szájüregből számomra...

    Egy éves korában egy sárga foltocskára lettem figyelmes, ami másfél éves korára megjelent még 2-3 fogon. Mára szuvasak a fogai- nagyon sok lyukas, sárga lepedék van rajtuk, elsősorba a fogíny vonalában, és másfél fogacska magától letöredezett.
    Mindezidáig elküldtek bennünket a fogászatokról a gyermek korára hivatkozva. Nem tehetnek semmit, ekkora gyereknél- sem gél, sem ózonkezelés, semmi nem alkalmazható vagy nincs náluk. Fogat tömni másfél éves- két évesnek?! Na, azt én sem tudtam elképzelni- mármint a megvalóstási módot.
    Menjek 3 évesen.
    Mentem. Természetesen én voltam a gyermek szájápolását elhanyagoló anya. és természetesen már nincs megoldás- nézhetem végig, ahogy letöredezik sorra minden fogacska.
    Kértem a doktort, tisztítsa meg, legyen kedves a lepedéktől- inkább jövünk hetente egy tiszíttásra, csak csináljunk valamit, mert nem tudom lemosni, de nem tette. Azt mondta, le lehet mosni, s hogy nem létezik körkörös mosás, fentről lefelé seprésekkel tiszítsam. Hát, nem jön le semmi, kislányomnak pedig kifejezetten kellemetlen ez a mozdulatsor a picike szájában.
    A fogmosás napi 3-4 alklommal történik, nem mérem az időt, de biztosan több, mint 3 perc, elsősorban az alaőposságra törekszem, és kiejezetten rámegyek a kényes területekre.

    Szedtünk egy antropzófus szert is, de attól elég nyugtalanná vált a kislány, a S. sók pedig még nagy méretűek az ő kicsi szájába, vízben feloldva pedig nem sok értelmét látom, de most újra ezzel fogok próbálkozni, hátha...

    Tanácstalan vagyok.
    Babakorban még nem tehetünk semmit, mostanra meg már nem.
    Az anya a gyerekkel meg ott áll középen és azt érzi, hogy nem tesz semmit a fogszuvasodás kialakulásáért, sőt inkább az egész életmód az egészséges táplálkozás és testhigiénia felé tart, és tessék!
    A nagyobb gyermekeim közül 2-nél tejesen egészséges fogazat található a mai napig, egyiküknél volt ilyesmi szuvasodás, de annak egyérteműen tudom az okát, 2 éves korban kezdődött, 4 fogat érintett- a lecseréltek helyére nőtt maradandók csodaszépek.

    Ismerőseim körében, és ahogy látom a fórumok kommentálóit, rengeteg nem cukron, cumin, teán élő gyereknél ugyanúgy fennáll ez a probléma, és nincs rá segítség.

    Nem tudom, ennek a tömegesnek tűnő jelenségnek mi állhat a hátterében?




    VálaszTörlés