BABAMASSZÁZSA BBMM Babamasszázs több mint egyszerű masszázs: egy új lehetőség és módszer, hogy a gyermekeink jobban fejlődjenek. Ez egy olyan korai fejlesztő módszer, amely figyelembe veszi az újszülött, a csecsemő fejlődésmenetének sajátosságait és a szenzitív időszakban nyújt optimális megsegítést, ezáltal megakadályozza a fejlődési ívben a megakadásokat, lemaradásokat.

Az egyes testtájak átmasszírozását azok passzív és aktív átmozgatása követi. A gyakorlatok mindig alkalmazkodnak a baba mozgásfejlődési szintjéhez.

A cél, hogy előkészítsük és segítsük a következő fejlődéstani mozgásminták tanulását és gyakoroltassuk a már meglévőket.

A korai anya-gyerek kapcsolat szakértőjeként nem véletlenül találtam rá a babamasszázsra és szereztem oklevelet: A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs, olyan bensőséges légkört teremt, amelyben a családtagok megtapasztalhatják az összetartozás érzését, a kötődés elmélyülését. Mély érzelmi kötődés alakul ki a gyermek és gondozója között, megalapozva a bizalmat és tiszteletet egymás iránt. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelését, kompetencia-érzését. A módszert a szülők maguk is elsajátíthatják.


Megelőzhetőek a betegségek, vagy ha már kialakultak a problémák, akkor kezelhetjük azokat e módszer segítségével.

A babamasszázs rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés), ugyanakkor segít a relaxációban és az esti elalvásban. A babamasszázs relaxáló, nyugtató, pihentető, kikapcsoló, ellazító, feszültség és fájdalomcsökkentő hatásokkal bír, de egészségmegőrző és pszichoszomatikus terápiás hatása is van. A szervezet egyensúlyát állítja helyre, illetve segíti. Aktivizálja a csontváz- és izomrendszert, segíti az emésztő- és légzőrendszer működését. Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, javítja a szervezet idegi és hormonális működését. A babamasszázs lecsendesíti a testet és az elmét, fájdalom csökkentő és hőmérséklet szabályozó hatása van. Boldogságérzést nyújt és jó közérzetet biztosít.

A babák jobban alszanak, kiegyensúlyozottabbak, az immunrendszerük  megerősödik.

A masszázs egy ősi természetes módszer, ami napjainkban is nagyon népszerű, hiszen hasznos és biztonságos. Nincsenek mellékhatásai, azonban néha érdemes szüneteltetni. A masszázs ellenjavallata például a gyulladás és a 38,5-nél magasabb testhőmérséklet. Közvetlenül evés után sem ajánlott, s oltás után érdemes várni néhány napot, mielőtt újra maszírozni kezdjük babánkat. A babamasszázs újszülötteken is alkalmazható módszer, sőt, koraszülött csecsemőknél is!

A babamasszázs csökkenti a köhögést és az orrdugulást. Javítja a mozgás koordinációt, segíti az újszülöttet saját testének felfedezésében. Segíti a mozgásfejlődést. Segít az alvászavarok leküzdésében és a család minden tagjának nyugodtabb alvást biztosít.

A gyakorlatiasabbnak egy kis felsorolás, hogy milyen konkrét problémákon segíthet, illetve kiegészítő kezelésként mely problémák tünetein javíthat a babamasszázs:

- allergia

- alvászavarok

- asztma

- ágyba vizelés

- bőrbetegségek

- emésztési problémák

- fájdalom

- gyakori sírás

- fogzás

- hasfájás

- hasmenés

- köhögés, nátha, hörghurut

- köhécselés

- kötőhártya-gyulladás

- székrekedés

- orrdugulás

Az érintés ereje hatalmas, nem csupán a testet, a lelket, a szívet is feltölti melegséggel, energiával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése