Mire jó a játék?

Mi mindenre jó a játék? Olyan sok szabály van, annyi mindennek meg kell felelni, annyiszor kell fegyelmezni, utasítani, sürgetni, nehéz ez kicsinek is, nagynak is. A kicsiken nagy a nyomás, a szülőkön nagy a teher. A környezet, a társadalom adott, hacsak el nem költöztök valami kis szigetre, ahol természetközelibb módon, helyen és emberek között éltek, marad ez, s Te itt szeretnéd megtanítani a gyerkőcöt beilleszkedni, alkalmazkodni, jól beválni, sikeresnek lenni és a többi...

A feszültség csak gyűlik bennetek, amit ki kell adni valahogy. A szülőnek - remélhetőleg - már vannak erre eszközei, technikái, de a gyermekünknek (persze életkortól függően) gyakran nincsenek. A gyermek nyelve a mese, a rajz és a játék. Ő ezeken keresztül is kommunikál, kifejez. Nem feltétlenül fogja tudni kibeszélni magából, hogy mi a baja, de sokat elárul, ha mindig ugyanazt a mesét kéri, s annak kapcsán, ha elbeszélgetsz vele, már megnyílhat. Ugyanígy, a rajzokban megjelennek az érzései, lerajzolva a helyzetet, eseményt, enyhül a frusztrációja is. Gondoltad volna például, hogy a gyerkőcök nem lepődnek meg, ha azt kéred tőlük, hogy rajzolják le az érzésüket?! Ugyanígy akár a dühüket is képesek megjeleníteni, s nem kell rajzelemzőnek lenni ahhoz, hogy megérezz ebből valamit, vagy hogy elbeszélgessetek róla.


A legjobb mégis a játék: szituációt, helyzetet bármivel lehet játszani, a kiskocsiktól kezdve a babákon, plüssökön, sakkfigurákon át, egészen a kavicsokig! Engedd, hogy a gyerek találja ki az eljátszott helyzetet, s engedd meg azt is, hogy ő alakítsa, ő irányítson benne. Ilyenkor lehessen hangosnak, mérgesnek, dühösnek is lenni, s bizony azzal is szembe kell nézned, hogy még Te magad is görbe tükröt kaphatsz, s esetleg olyat hallasz vissza, amit nem úgy és nem annak szántál, mint aminek és ahogy az a kicsinek megérkezett. Nincs más teendőd, mint elfogadni, s bizony folytatni a játékot, aztán pedig majd elgondolkodhatsz rajta, segíthet Neked a változásban. Ha pedig épp úgy alakul, te is mutathatsz görbe tükröt a gyerekednek, így fogja a legjobban megérteni, s talán még nevettek is egy jót rajta. 

Én azt mondom, játékra fel!

Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése