Bevonjuk a gyereket a döntésekbe?


Dönthet-e a gyermek az őt érintő kérdésekben? Ha igen, mennyire és pontosan miben?

Igen, mert eldöntheti, hogy mivel szeretne a szabadidejében foglalkozni, a kicsi éppen babázna vagy a fakockákkal játszana? Eszünkbe sem jut, hogy ne engedjük meg neki a döntést, igaz? És mi a helyzet, amikor már ügyesedik, s egyedül felveszi a zokniját: de kifejezetten össze nem illő párt választ, persze szandállal? Azt megengeded? És hogy ő döntse el, hogy karatéra vagy úszásra szeretne járni inkább? Jövőre pedig valami mást választana? 


Két dolgot érdemes szem előtt tartani: az egyik, hogy szeretnénk, ha nem felnőttként szembesülne azzal először, hogy döntéseket kell hoznia. A másik, hogy a döntés felelősséggel jár, a felelősség pedig teher. A gyerek vállai pedig még nem arra valók, hogy roskadozzanak a terhek alatt. Légy kíváncsi a véleményére és az érzéseire, de a döntéssel járó felelősséget engedd neki apránként megtanulni.

Igen, mondja el, hogy melyik iskola és tanító néni tetszik neki, de ne az ő felelőssége legyen, ha aztán kiderül, hogy rossz az iskola. Ne lehessen az ő hibája a választás! A komoly döntéseket ne hagyd rá, míg meg nem érik rá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése