Büntiszék helyett Varázsszőnyeg...

Nem, nem, ez itt most NEM egy újabb büntető helyszín vagy eszköz javaslata. Arra szeretnék rávilágítani a címmel, hogy lássuk: sok konfliktus, nevelési nehézség, helytelen viselkedés, rosszalkodás mögött az anyával és az apával való bensőséges pillanatok hiánya vagy ritkasága, a túl kevés igazán jól és együtt töltött idő áll. 


Próbáltál már csak úgy együtt lenni a gyerekeddel? Intenzíven együtt lenni, igazán. Nem azért, mert éppen intenzíven magyarázol neki valamit, hanem csak az együttlét öröméért... Amikor csak érte vagy és ő csak teérted van.

Tudom, hogy nincs időd, hogy nehéz beiktatni ezeket a pillanatokat a rohanó életedbe, a hétköznapok elrepülnek, a hétvégék programokkal, otthoni feladatokkal zsúfoltak. 

Éppen ezért most megosztom Veled a Varázsszőnyeg titkát:

A Varázsszőnyeg egy bármilyen színes, akár rojtos rongyszőnyeg is lehet, ahol lehet együtt olvasni, puzzle-t kirakni, kártyázni stb. A Varázsszőnyeg azt jelképezi, hogy most együtt kiléptetek az időből, a napi rutinból, s éppen ettől válik csodálatossá minden itt töltött perc. 

A Varázsszőnyeg szabályai:
- ezt a szőnyeget csak erre használjátok
- naponta maximum egyszer-kétszer vegyétek elő (ne koptassátok el a varázserejét!)
- ami itt történik, az legyen a gyereknek és a szülőnek is kellemes
- az itt töltött időt szabjátok meg, például addig maradtok, amíg végeztek a játékkal (innen nem szaladgálhattok vacsorát főzni!)
- ez sosem lehet a büntetés eszköze!


Másképp is használható, például egy másik szőnyeg remek terepe lehet a gyermek egyedüllét iránti igényének, ahova a gyermek (nem büntetés miatt, hanem magától!) elvonulhat, ahol magában lehet. De akár segíthetünk neki megoldani a konfliktusait, ha több szőnyegünk közül például az egyik az óvoda, a másik az otthon, óvodai elakadások esetén; vagy az egyik az egyik szülő, a másik a másik szülő lakása, válás esetén... 


A Varázsszőnyeg felhasználási lehetőségeit tekintve a határ a csillagos ég! Éljünk bátran saját kreativitásunkkal, s engedjük meg gyermekünknek, hogy kijátssza magából a problémákat, engedjük meg magunknak is, gyermekünknek is, hogy időnként kiszakadjunk a rohanó világból, hogy tényleg együtt legyünk, és máris egy boldogabb, együttműködőbb, kiegyensúlyozottabb gyermeket kapunk, talán a büntiszéktől is megválhatunk. A szőnyeg úgyis kisebb helyet foglal. ;)




A varázsszőnyeg technikáról és más ötletekről a 101 játékterápiás technika (szerk. Heidi Kaduson és Charles Schaefer) című könyvből olvashatsz, illetve új érdekes és hasznos, témák szerint rendezett technikákról olvashatsz a továbbiakban is blogomon és honlapomon.




Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése