Játékos fejlesztés, teljesen ingyen!

Kényszeres fejlesztést az egészséges gyermek nem igényel, de akadnak bőven olyan játékok, amikkel segítheted fejlődését, s közben még jól is mulathattok. Ráadásul pénzt sem kell ráfordítanod, csak az idődet. Ezek közül mutatok be most hármat:

Az első tulajdonképpen memóriajáték, de az emlékezeten kívül fejlesztő hatással van a beszédre, a beszédfejlődésre is. Tegyetek tárgyakat az asztalra vagy szőnyegre, és közösen nevezzétek meg őket. Megbeszélhetitek azt is, hogy pl. milyen tulajdonságai vannak, alkothattok mondatot vele vagy elmesélhettek egy olyan történetet, amit együtt éltetek át. Aztán a gyerkőc becsukja a szemét, és a felnőtt elvarázsol egy tárgyat, a kicsinek pedig rá kell jönnie, mi hiányzik! Akár egyszerre több tárgy is eltűnhet, ha már jól megy a játék. :)

A második nagy kedvencem, amikor azt kell tenni, amit a felnőtt mond, miközben a felnőtt teljesen mást csinál. Pl. a felnőtt azt mondja "Futás!", de ő közben leül. Ez is több területen fejleszt, ismertebb válfaja a "Simon mondja" vagy "Jancsi bácsi mondja", amiknél csak akkor szabad végrehajtani az utasítást, ha azt Simon/Jancsi bácsi mondja. ;)

A harmadik a tükrözés, ami szintén több szempontból, még pszichésen is nagyszerű segítő lehet. Ilyenkor szemben ültök egymással, s egymás mozdulatait kell leutánoznotok. Lehet csak egy, akit utánoznak, de cserélődhetnek is a szerepek. A játékszabályokat magatokra szabhatjátok.

Kellemes fejlődést! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése