Hallgatni is tudni kell!

Van az úgy, hogy a szülő szembesül olyan helyzetekkel, amikor a gyerekét bántják. Nem fizikailag, de lelkileg. És a szavak néha nagyon tudnak fájni, jobban, mint az ütések. 

Legyen egyszerű példa, hiszen nem csak durva lehet. Mondjuk éppen mesél valamit, hogy mi történt vele aznap, mire a másik, aki épp fültanúja ennek, elkezdi csacsogni, hogy hát igen, a Krisztike tényleg ezeket mind megcsinálta, de hát ő, Julcsika sokkal ügyesebb volt, s míg Krisztike már a harmadik akárminél elakadt, ő tízet is tudott. Vagy: Krisztike lelkesen mondott valamit, s Julcsika meghazudtolta. Vagy: többen játszottak együtt, s Julcsika azt mondta Krisztikének, hogy ő nem játszhat, őt kizárják a játékból.

Attól függetlenül, hogy ennek szemtanúja is vagy, vagy csak utólag meséli el neked a kislányod, Krisztike, s látod a fájdalmat az arcán, szemében a könnyeket, te valószínűleg alapból nem fogod bírni Julcsikát, az is lehet, hogy a "nem bírni" még finom kifejezés arra, amit érzel. Talán elkezded adni a tanácsokat Krisztikének, hogy mit csináljon legközelebb, s néha nem is baj, ha segítesz neki tanácsokkal, mutatsz neki megoldásokat bizonyos helyzetekre. Persze ilyenkor is szerencsés, ha nem a saját régi fájdalmaid nyomán teszed ezeket (és ez nagyon nehéz!), hanem szem előtt tartod, hogy neki lehet, hogy más megoldások válnak be. A legfontosabb, hogy vedd észre, ha a gyerek a problémán már túl van, valahogy már megoldotta, de legalábbis feldolgozta. A tanácsaid ilyenkor felébreszthetik benne azt az érzést, hogy nem jól csinálta, s ez elmélyíti benne a sebet, ahelyett, hogy engedné túllépni rajta. Ráadásul ha ez sokszor megtörténik, idővel akár elmehet a kedve attól, hogy elmesélje neked az ehhez hasonló történéseket, s esetleg majd akkor sem fog szólni, amikor tényleg baj van. 

Viszont ha nagyon figyelsz, ha végighallgatod, mielőtt reagálnál, ha tanácsok helyett megérteni és megérezni igyekszel a helyzetet, akkor észreveszed, mikor van szükség a figyelmedre, mikor kell csak egy ölelés vagy az "ügyes vagy", néha pedig egyenesen az "ezt jobban csináltad, mint ahogy én csináltam volna!" - persze csak ha van bátorságod őszintének és hitelesnek, nem pusztán tekintélyszemélynek lenni. 

Te tudsz és mersz hallgatni, amikor arra van szükség?!?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése