10 dolog, amin gondolkodj el, ha gond van a babád alvásával!



     Perinatális szaktanácsadóként gyakran fordulnak hozzám a szülők azzal, hogy nem alszik a babájuk vagy kisgyermekük, de még iskolás korban is gyakori, hogy gondok vannak az alvással. Maguk a gondok is sokfélék lehetnek, például vagy a nappali, vagy az éjszakai alvással van elakadás, vagy az elalvás, vagy maga az átalvás a nehézkes és így tovább. A kimerült anyák és apák jönnek hozzám, a szakértőhöz, s várják a tuti receptet, ami majd egy csapásra minden gondjukat megoldja. De rossz hírem van: tuti recept nincs. Ahogy egy életen át kutatod azt a bizonyos fogyókúrás vagy diétás titkot, ugyanúgy reménytelen rátalálnod a tuti altatás receptre. Miért? Mert van, akinél ez válik be, míg a másiknál amaz, s a végén a sokféle próbálkozás eredményeképpen még rosszabb helyzetben talál(hat)od magadat, mint azelőtt. Jó-jó, de akkor mégis mit tehetsz? Első lépésként gondold át ezeket a kérdéseket: 
  1. Akkor viszed aludni, amikor fáradt? Minden babának saját bioritmusa van, így annak is megvan az ideje, amikor a legkönnyebben alszik el. Korábbi és későbbi altatással is célt téveszthetsz.
  2. Van elalvás előtti rutinotok? 
  3. Friss a levegő a szobában? Lefekvés előtt szellőztettél eleget?
  4. Jó a hőmérséklet az alváshoz? Túl melege sincs, de nem is fázik? Sok baba és kisgyerek kitakarózik éjjel. Ha a te gyermeked is, akkor ennek megfelelően öltöztesd, nem baj, ha éjjel lerúgja a takaróját, feltéve, hogy nem fázik. Ne a kezén figyeld, hogy fázik-e, hanem a tarkóján!
  5. Segítesz neki ellazulni? Minden gyerek megtanul elaludni és megtanulja átaludni is az éjszakákat, erre nem szükséges trenírozni őket, viszont segítheted a kicsit abban, hogy ellazuljon.
  6. Jó a nappali napirendetek? Talán itt az ideje változtatni: pl. több friss levegő, több testkontaktus, kevesebb nappali alvás...
  7. Mindig fokozatosan, türelmesen, lépésenként változtatsz? Nem váltogatod az időpontokat, módszereket?
  8. Figyelembe veszed, hogy a babák nagyon különböznek? Te a saját babád jelzéseire hallgass, s mindeközben ne felejtsd el, hogy Te is a világon vagy, a megoldásnak olyannak kell lennie, ami Neked is megfelel és hosszútávon is elfogadható!
  9. Tényleg képes arra, amit elvárnál tőle? A kicsik más ritmus szerint alszanak, mint a felnőttek, s többször kerülnek abba az alvási fázisba, amiből könnyű megébredni, mint mi, így természetes, hogy többször ébrednek éjjel. Az első évben ráadásul gyorsan változnak a babák szükségletei, amivel neked is lépést kell tartanod.
  10. Eszedbe jutott, hogy lehet, hogy Apa a megoldás? Ha estére már nagyon elnyűtt, feszült vagy, ha apa úgy érzi, túl keveset lehet a kicsivel, ha a pici könnyebben elalszik apa mellett - akár három legyet is üthettek egy csapásra!
Ha az altatás-alvás "gépezetébe" homokszem kerül, hamar észreveszitek, hogy valamit sürgősen tenni kell. Hiszen az alvás-megvonás kínzás, s míg Te azon izgulsz, vajon a kicsi eleget alszik-e, én azon is izgulok, hogy Te eleget alszol-e?! Alszol-e annyit, hogy ne dőljön minden össze, mint a kártyavár?

Vannak időszakok, amikor ki kell tartani, s vannak időszakok, amikor cselekedni kell! Te melyiknél tartasz? Én segíthetek, hogy átgondolhasd, mi is a valódi problémátok, hogy rájöjj, mi az, amit megtehetsz, s abban is, hogy milyen szempontok alapján találsz rá a saját utatokra, amiben Te, a babád, s az egész család végre megkönnyebbülhet, fellélegezhet, s végre egy jót aludhat! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése