Szex az együttszülés után?!

Mindenféle rémképek élnek elménkben arról, hogyan is hathat a férfiakra, amikor a nőt, esetleg épp a vagináját látják tágulás, azaz a baba születése közben, persze egészen más állapotban, mint ahogy azt megszokhatták. Elképzeljük, ez mekkora sokk lehet, felmerülhet az is, hogy maga a szemérem, szemérmesség sérül, miközben készülünk az eseményre, s persze miközben átéljük, s mindezek hatására csökken a szexuális vonzódás, esetleg éppen impotencia jelentkezik. 

Most biztos azt várjátok, hogy azt mondom, az együttszülésnek nem lehetnek negatív hatásai, de sajnos ilyen garanciát nem adhatok. 

Ezért - is! - nagyon fontos, hogy megalapozott, átbeszélt döntést hozzatok. Muszáj beszélni ezekről a dolgokról, még ha nehéz is, de megnyílni csak akkor lehet, ha a másik fél elfogadó az érzéseinkkel szemben. És nemcsak az egyik oldalról/félről beszélek, hanem vica versa: hiszen a nő is éppúgy érezheti kellemetlennek, hogy férje előtt élje át a szülést. A legszerencsésebb, ha a negatívot vesszük előre, azaz nagyobb súllyal esik latba az érzések között. Higgyétek el, más segítőkkel is működhet a dolog, és higgyétek el, apával is jól működhet a dolog. Minden rajtatok múlik! Ti mit szeretnétek? Legyetek önzők: a szülés élménye maradandó nyomokat hagy bennetek, s anélkül is épp elég családdá szerveződnötök, hogy plusz terheket aggatnátok magatokra. Ne a társadalmi nyomás és a divat - bármilyen is legyen az aktuálisan - döntsön helyettetek! Találjátok meg a nektek megfelelő utat!


Gondoltátok volna, hogy az együttszülés hatására a férfiak egy része kifejezetten a házasélet minőségi javulását és gátlásainak csökkenését tapasztalja?!

És azt tudtátok-e, hogy a szoptatás, ami a világ egyik legtermészetesebb dolga (ahogy egyébként a szülés is), még nagyobb mértékben változtatja meg a párok szexuális magatartását...

Végül, hogy feltegyük a pontot az i-re: a szakirodalom alapos áttanulmányozása - legalábbis jelenleg - nem ad okot arra, hogy általános megállapításokat tegyünk a terhesség alatti vagy a szülés utáni szexualitással kapcsolatban. Annyira személyes, annyira más és más egyénenként az élmény...

De: a szexualitással kapcsolatban felbukkanó problémák pozitív feldolgozása és megoldása segíti a párkapcsolati problémák feldolgozását és megoldását. Nincs új a nap alatt, éleszd magadban újra az istennőt vagy hős harcost, s ha magad elhiszed, az vagy, a párod boldogan fogadja majd közeledésedet. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése