Segítség, nem alszik!


Nálatok is probléma az altatás? Esetleg éjjelente túl sokszor ébred a pici, s már az egész család teljesen kimerült? Érdemes mindent jól átgondolnod, hogy milyen okai lehetnek, mikortól áll fenn a helyzet, mert ezek a tényezők segítenek Neked abban, hogy a helyes megoldást találd meg. Ha jól átgondoltál mindent, s tudod, hogy honnan erednek a gondok, akkor bátran böngészd át tippjeimet, s próbáld ki őket. De előtte következzen néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanod.

1. Akkor vidd aludni, amikor fáradt. Minden babának van saját bioritmusa, így annak is megvan az ideje, amikor a legkönnyebben alszik el. Korábbi és későbbi altatás is célt téveszthet. Figyelembe kell venned, hogy a baba alvási-ébrenléti ciklusai nagyon sokat változnak az első 1-1,5 évben!

2. Az ember nem óramű pontossággal működik: ne görcsölj, ha nem percre pontosan ugyanakkor álmos gyermeked, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos a napirend! Itt is a ritmus számít, s nem a percek számolgatása.

3. Annyit várj el babádtól, amennyire képes! A kicsik más ritmus szerint alszanak, mint a felnőttek, s többször kerülnek abba az alvási fázisba, amiből könnyű megébredni, mint mi, így természetes, hogy többször ébrednek éjjel.

4. Az elalvás előtti rutin legyen mindig ugyanolyan, ugyanabban a sorrendben kövessék egymást a dolgok.

5. Minden gyerek megtanul elaludni és megtanulja átaludni is az éjszakákat, erre nem szükséges trenírozni őket, viszont segítheted a kicsit abban, hogy megtanítod ellazulni. Egészen kicsi babáknál ezt kezded tanítani az elalvás előtti rutin kialakításával, ami során már fokozatosan el lehet csendesedni. Elalvás előtt már ne legyenek olyan ingerek, amik ébren tartják figyelmét.

6. Lehet, hogy a nappali napirenden kell változtatnotok, pl. több friss levegő, több testkontaktus, kevesebb nappali alvás...

7. Ha változtatásra van szükség, azt mindig fokozatosan, türelmesen, lépésenként vezesd be! Vezess naplót a változásokról!

8. A legfontosabb: a babák nagyon különböznek! Te a saját babád jelzéseire hallgass, s mindeközben ne felejtsd el, hogy Te is a világon vagy, a megoldásnak olyannak kell lennie, ami Neked is megfelel és hosszútávon is elfogadható!

És most következzenek a tippek.

 • Lefekvés előtt szellőztess!
 • Vigyázz, hogy ne legyen túl meleg a szobában! 18-20 fok között kell megtalálnod a Nektek megfelelő hőmérsékletet!
 • Úgy öltöztesd éjszakára, hogy se túl melege ne legyen, de ne is fázzon. Sok baba és kisgyerek kitakarózik éjjel. Ha a te gyermeked is, akkor ennek megfelelően öltöztesd, nem baj, ha éjjel lerúgja a takaróját, feltéve, hogy nem fázik. Ne a kezén figyeld, hogy fázik-e, hanem a tarkóján!
 • Pici babánál segíthet az ellazulásban, ha alaposan bebugyolálod!
 • Ha nehéz ellazulni, segíthetnek illóolajok, levendulás készítmények, teák.
 • Segíts neki ellazulni babamasszázzsal!
 • Elalvás előtt dúdolj neki!
 • Add oda neki valamelyik ruhádat, pólódat, ami őrzi a varázslatos anyaillatodat!
 • Legyen sötét, maximum egy halvány jelzőfényt hagyj égve, hogy lásd, mi-hol van, amikor éjszaka megébred a kicsi, illetve ha már abba a korba kerül, hogy fél a sötéttől...
 • Altassa el a babáját, mackóját - közben ő is álomra szenderül...
 • Sok baba szereti a lágy ritmust, akár a visszaalvásban is segíthet nekik! De ez nem csak ringatás lehet, hanem egy óra ketyegése, vagy halk, lágy babazene is...
 • Lehet, hogy Apa jelenti a megoldást: ha estére már nagyon elnyűtt, feszült vagy, ha apa úgy érzi, túl keveset lehet a kicsivel, ha a pici könnyebben elalszik apa mellett - akár három legyet is üthettek egy csapásra!
 • Bújjatok össze, míg elalszik! 
 • Ha összebújással, ölben, cicin alszik el a pici, várj kb. 20 percet, míg mély álomba zuhan, s csak aztán tedd le! Ha a baba hajlik rá és Te is szeretnéd, érdemes megpróbálni, hogy ne szopi közben aludjon el, de a szopitól ellazulva, félálomban tedd a kiságyába, ha kell, maradj vele, míg teljesen elalszik.
 • Ha mindenkinek megfelel, aludjatok együtt! Az első hónapokban ez a legkézenfekvőbb megoldás, minden szempontból, ugyanakkor érdemes tudnod, hogy az együttalvás talán hosszú ideig az életetek része marad majd, viszont nyugodtan bízhatsz gyermeked autonómiára való törekvésében, ami akár magától is megoldhatja a dolgot - idővel.

Mik a Te tippjeid? Meséld el Te is történetedet, tapasztalataidat, hogy minél több édesanyának és családnak segíthessünk vele: Altatási szokások és tippek


Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése