Mi számít alvászavarnak?


Mi számít alvászavarnak?

Gondoltad volna, hogy az alvás és ébrenlét váltakozásának szabályozása már akkor kialakul, amikor babád még a pocakodban van? Persze ott nem a nappalok és éjszakák váltakozását követi, így az első időkben ez az egyik alkalmazkodási feladata a kicsinek: megtanulni a két napszak közti különbséget.

És azt tudtad, hogy nemcsak az alvás mennyisége, de a minősége is változik, ahogy a babád nő? Az alvás során a nyugtalanabb és a nyugodt szakaszok váltakoznak. Ahogy a baba nő és fejlődik, egyre többet tud nyugodt vagy mély alvási szakaszban tölteni, a nyugtalanabb, éberebb alvása pedig lerövidül. 

Sőt: az is változik, hogy milyen típusú alvással kezdi az alvását. Az első hónapokban az éberebb szakasszal indít, csak kb. a harmadik hónaptól indul rögtön nyugodt, mély alvással.

Azért nem taglalok részletes számokat (melyik hány százalék, mi hány perc stb.), mert a legfontosabb, hogy már a csecsemők alvási igénye is nagyon különböző! Az újszülött átlagosan napi 14-16 órát alszik, ami kb. 2 éves korra csökken 12-13 órára. De figyelem, ez csak az átlag! A csecsemőknél az alvásigény 10-20 óra közé is eshet! Így lehet valakinek kevesebbet alvó, míg a szomszédnak meg állandóan alvó babája úgy, hogy mind a kettő teljesen normális!

Minden csecsemő és kisgyermek éjszakánként többször felébred, ebben nincs kivétel. A különbség abban van, hogy hány alkalommal sikerül a babának saját magától visszaaludni. Éjszakai átalvásról akkor beszélünk, ha a csecsemő 6-8 órán keresztül alszik anélkül, hogy a visszaalváshoz segítséget igényelne.

Alvászavarról akkor beszélünk, ha a csecsemő vagy a kisgyermek nem, vagy csak nehezen tud elaludni (és több, mint 30 percig tart, míg elalszik), óránként vagy kétóránként felébred, sír, nehéz megnyugtatni, az ébrenlét-alvás ciklusai nem alakultak ki (jellemzően 6 hónapos kor felett!), egy héten legalább ötször komoly nehézségek vannak az el- vagy átalvással, az éjszakai ébrenlétek 20 percnél is hosszabbak. 

Ugyanakkor az alvászavarhoz hasonlóan fontos és megoldandó probléma az is, ha nem olyan súlyos a helyzet, mint a fentebb leírtak, de a gyerek viselkedése problémát jelent a szülőknek! A család akkor működhet jól, ha megtaláljuk a család minden tagja számára megfelelő megoldást, s kialakítjuk azt a napi ritmust, ami keretet ad a kiegyensúlyozott családi életnek.

Ha ezek után is úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, szeretettel várom jelentkezésedet!





Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése