Mit NE mondjunk a kisgyerekes szülőknek? A legszebb karácsonyi ajándék!

Az ünnepek közelednek, s legtöbben találkozunk ilyenkor közeli és távolabbi családtagjainkkal, barátainkkal. Hogy tényleg békességben és boldogságban teljenek ezek a napok, nem árt néhány dologra odafigyelni.


A facebookon (Perinatális Tanácsadás, perinatalis.hu) megosztott egyik babaszobás cikk (Kilenc mondat, amit a kisbabás szülők nem akarnak hallani) 9 olyan mondatot gyűjtött össze, amiket jobb elkerülnie a vendégseregnek:
"Búcsút mondhatsz az alvásnak"
"Ezt nem jól csinálod"
"Az én kisfiam mindig átaludta az éjszakákat"
"Élvezd minden percét, ez a legszebb időszak"
"Ugyan, ne aggódj minden apróság miatt"
"Olyan fáradtnak nézel ki"
"Nyugodtan hagyd sírni a babát"
"Adj inkább tápszert a babának, akkor majd többet alszik"

Nagyon kíváncsi voltam, hogy Ti mit gondoltok erről. Mi az, ami igazán bántó, sértő, mi az, amit Ti tényleg nem akartok hallani. Erről kérdeztelek Titeket. Az eredmények igazán érdekesen alakultak.

Amit Ti nem akartok hallani:

"Hagyd sírni!"
"Túl sokat van kézben!"
"Túlságosan kötődik hozzád!"
"Nem fogsz tudni tőle semmit csinálni!"
"Hagyd, majd így megtanulja...!"

A válaszaitok alapján a legrosszabb mondatok, amiket Nektek mondhatnak, azok a kötődésbe, a korai anya-gyerek kapcsolatotokba kívánnak beavatkozni, és ez nem véletlen, hiszen ez az, ami az anyák számára az egyik legfontosabb dolog, s épp elég önkritikával, aggodalommal és lelkiismeret-furdalással szembesül az ezt övező kérdésekben, külső ráadás nélkül is. Kedves rokonok, barátok, hát ne tegyetek rá erre még egy lapáttal!


Ma Magyarországon mindenki ért(eni vél) a sporthoz, politikához és a GYERMEKNEVELÉSHEZ, pedig sajnos a kéretlen megmondások nemhogy segítenek, de ártanak, ráadásul elrontják a nagy családi/baráti együttlét örömét. Higgyetek abban, hogy ha a szülőknek segítségre van szükségük, biztosan kérni fognak, akár tőletek, akár szakembertől - így nem a ti feladatotok vagy jogkörötök, hogy megmondjátok Nekik, hogyan neveljék, gondozzák gyermeküket!

A legszebb ajándék, amit egymásnak adhattok, hogy - bármily jó szándékból fakadjon is - kritika, kioktatás, beleszólás, kéretlen tanácsadás helyett elfogadjátok és támogatjátok egymást, hogy mindannyian megtalálhassuk és végigjárhassuk saját utunkat! Bízzunk egymásban!


 

 

Kiegészítés a "mikor szólhatunk/avatkozhatunk bele" kérdéskörhöz: A gyermek veszélyeztetettsége esetén - ami nem keverendő össze a fent részletezett esetekkel -, sem családi/baráti tanácsadás, hanem kompetens külső segítség (védőnő, háziorvos, gyámügy) szükséges!

 

 

Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése