Bölcsibe/oviba készülünk


Talán azt gondoltad, hogy ez a történet a gyerekkel kezdődik és csak a gyerekről szól, hát nem: a Te felkészüléseddel kell kezdenünk. 

Ha kényszerűség, ha munkába állás, ha testvér érkezése, ha törvényi szigor vagy bármi egyéb is az oka annak, hogy gyermekedet "intézményesíted", fontos, hogy Te magad el tudd fogadni ezt a helyzetet, mint az adott körülmények közti helyes utat és döntést. Amíg Te bizonytalan vagy, addig a gyermekedtől se várhatod el, hogy magabiztosan rohanjon az ismeretlenbe: a gyereked a legérzékenyebb vevőkészülékkel rendelkezik, ami a Te valódi érzéseidet, gondolataidat a mosolyod mögött is annak látja, amik. Szóval készülj fel Te is!


Ha lehet, válassz bölcsit/ovit, ahol a legfontosabb a nevelők/óvónők személye, s legkevésbé a salakos teniszpálya és úszómedence - remélem, érted a sarkalatos példát! 

Aztán nézz szembe a saját érzéseiddel, a saját szép és nem szép emlékeiddel, félelmeiddel, s azzal, hogy ez az elválás és elengedés számodra éppoly nagy jelentőségű, mint a gyermekednek, s épp ezért nem árt, ha ezeket kicsit elrendezed magadban.


Alakíts ki jó kapcsolatot a nevelőnőkkel/óvónőkkel, beszélgess velük, hallgasd meg tanácsaikat, s mondd el kéréseidet. Merj tőlük segítséget kérni, s mutass példát a gyerekednek is azzal, ahogyan viselkedsz velük!

 Már a bölcsi/ovi-kezdés előtt kezdjetek el könyvekkel, történetekkel készülni a beszoktatásra,
játszatok bölcsiset/ovisat,
sétáljatok el a bölcsihez/ovihoz,
köszönjetek be vagy menjetek be egy órát játszani, ha van rá lehetőség.


Fontos és nagy segítség, hogy a bölcsi/ovi napirendjének megfelelő napirendet vezessetek be már otthon úgy, hogy ez ne legyen külön feszültségforrás!









Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése